Livet tager af og til nogle drejninger, der gør, at vi får behov for at låne penge. Det er de færreste forundt at kunne klare sig i den moderne verden, uden – på et eller andet tidspunkt – at være nødt til at låne penge. Men hvordan sikrer du dig imod ubehagelige overraskelser? Det prøver vi at gøre dig lidt klogere på her.

Sørg for at få det bedste lån

Når du skal låne penge, så er det vigtigt at huske på, at det ikke er gratis. Det ved de fleste heldigvis godt, men det er desværre ikke alle, der er 100% klar over, hvad deres lån i virkeligheden koster.

Der er faktorer i spil som f.eks. renter, gebyrer og ÅOP, hvilket alt sammen er (eller i hvert fald kan være) med til at sløre billedet af, hvad dit lån reelt koster dig i kroner og ører.

Heldigvis findes der sammenligningstjenester, hvor du kan se præcis hvad de forskellige låneudbydere vil have for de samme lån. Det er potentielt rigtig mange penge du kan spare, hvis du sammenligner dine muligheder inden du takker ja til et lån.

Få et overblik over din økonomi

Hvis ikke du allerede har- og lever efter et budget, bør du tage at gøre det. Et budget er første skridt på vejen mod en sund og ansvarsfuld økonomi. Det lyder måske ikke særlig sjovt, men et budget er med til at sikre, at dine udgifter ikke løber løbsk og at du har kontrollen over, hvad du har råd til og hvad du må fravælge i det daglige.

Alt afhængigt af, hvor mange penge du evt. skal låne, skal dine månedlige afdrag naturligvis tilføjes dit budget – og det bør du gøre FØR du låner penge.

Ved at kende dine nøjagtige udgifter i fm. dit lån, har du også en reel og fair chance for at vurdere, om dit budget kan holde, eller om det er utopi at tro, at du kan klare dig for det nye rådighedsbeløb.

Du ved bedst selv, hvad du har brug for af penge, men det er vigtigt at huske, at der også kan komme uforudsete udgifter, hvorfor det aldrig er en god idé at balancere lige på grænsen af sit budget.

Nogle gange er det billigere på afbetaling, men kun nogle gange!

Som udgangspunkt – medmindre vi taler huse, biler osv. – er det altid bedst at spare sammen, og købe kontant. Men i visse tilfælde er det faktisk en fordel at indgå en afdragsordning. Det kræver blot, at du har fuldstændig styr på detaljerne i den pågældende aftale.

Hvis du bliver tilbudt rente- og gebyrfri betaling, hvor det kun er det reelle lånebeløb du skal betale tilbage, så kan det faktisk bedre svare sig at takke ja til den aftale end til at købe kontant.

Sagen er, at hvis du f.eks. køber noget til 20.000 og kan få rente og gebyrfri betaling i 3 år (36 måneder), så står du overfor et afdrag på 556 kroner hver måned i tre år. Men pga. inflation, er 556 kroner i dag mere værd end 556 kroner er om 3 år, hvilket vil sige, at du – ud fra et ”købekraftssynspunkt” – faktisk er bedre stillet ved denne model end ved at betale de 20.000 kontant på én gang.

Lad fornuften råde

Hvis du skal låne penge, så sørg for at have is i maven og lad fornuften råde. Sammenlign lån inden du takker ja til en aftale og dan dig altid et fuldstændigt overblik. Og hvis der er noget, du er i tvivl om, så spørg! Mange gange kan det være en befrielse at få en ”second opinion” fra en ven.